A súlyozott hullahopp karika hatása a testre, és a lélekre

A súlyozott hullahopp karika hatása a testre, és a lélekre

Visszatért a rég elfeledett hullahopp karika új köntösben. Próbáld ki Te is és tapasztald meg, hogy milyen a súlyozott hullahopp karika hatása!

Ha középiskolás korunkban azt mondták volna, hogy a súlyozott hullahopp karika hatása olyan, mintha lenyomnánk egy intenzívebb kardio edzést, akkor biztosan csak nevettünk volna. Pedig ez tényleg így van! Akkoriban ez egyszerűen csak egy jó mokának tűnt, ma viszont komoly edzésnek számít. A súlyzós hullahopp karikával való edzés nem csak szórakoztató és kreatív módja a lazításnak, de garantáltan megemeli a pulzusszámot, feszesíti a törzset, és kalóriát éget. Nézzük meg most a pozitív hatásait!

Tudtad, hogy a hullahopp karika szórakoztatóvá teszi a mozgást, és lehetővé teszi, hogy elveszítsd magad az áramlásban?  Felpörgeti a pulzusszámodat, így egy aktív kardió edzésre számíthatsz, és amint jobban elindítod a mozgást a súlyozott hulahopp karika segítségével, hozzáadsz egy jó adag erőt is. Arról nem is beszélve, hogy a hullahopp karikázás alacsony terhelésű edzés, így kíméletes az ízületekhez és a csontokhoz.

A hullahopp karikák több mint 60 éve népszerű játékoknak számítanak. De csak azért, mert eredetileg gyerekeknek tervezték őket, nem jelenti azt, hogy nem lehet őket szórakoztató edző eszközként használni a felnőttek számára.

Ha valaha is kipróbáltál már egy ilyen karikát, valószínűleg tudod, hogy a csípőd körül tartása kihívást jelentő edzés lehet. A súlyozott hullahopp karika hatása pedig csak plusz előny!

A súlyozott hulahopp karika az eredeti műanyag változat egy továbbfejlesztett verziója. Ahogy a neve is sugallja, általában nehezebbek, és nagyobbak is, viszont puha anyagból készülnek.

A következőkben megnézzük, milyen előnyei lehetnek a súlyozott hullahopp karika edzésnek, és hogyan kezdheted el akkor is, ha még soha nem használtál ilyet!

A súlyozott hullahopp karika hatása- előnyök

Bár korlátozott számú, kifejezetten a súlyozott hullahopp karikára összpontosító kutatás létezik, mégis szilárd bizonyítékok támasztják alá az alábbi hét előnyét.

Nézzük meg most ezeket!

1. Javítja az aerob egészséget

A hullahoppozás egy szórakoztató, élénkítő módja annak, hogy több aerob edzést illessz be a napi rutinodba. Hasonló előnyökkel járhat, mint a salsa, - vagy a hastánc.

Íme a rendszeres aerobic mozgás nelőnyei:

     erősebb szív és tüdő

     jobb véráramlás

     a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb kockázata

     erősebb immunrendszer

     jobb agyműködés

     alacsonyabb stressz-szint

2. Kalóriát éget

A nők körülbelül 165 kalóriát égethetnek el 30 perc hullahoppozás alatt, a férfiak pedig körülbelül 200 kalóriát. Ez összevethető más aerob tevékenységekkel is, mint például a társastánccal, a fűnyírással, vagy az intenzív gyaloglással.

3. Csökkenti a derék, és a csípő körüli zsírt

Egy 2015-ös kis tanulmány  értékelte egy 6 hetes súlyzós hullahopp program lehetséges előnyeit a nők körében. A 6 hetes program végén a kutatók megállapították, hogy a vizsgálatban részt vevő 13 nő centiket veszített a derekuk és a csípőjük körül.

4. Csökkenti a hasi zsírt

A túlsúlyosok körében végzett kutatások alapján megállapítható, hogy a súlyozott hullahopp hatása kimagasló, és a résztvevő alanyok jelentős mennyiségű hasi zsírt veszítettek, plusz a derekukról is lefaragtak, szemben azokkal, akik csak gyalogoltak.

5. Növeli a core izomtömeget

A hullahoppozás megköveteli, hogy aktiváld a törzsed izmait, hogy a karikát a csípőd körül tartsd. Mivel a törzsizmaidnak munkát kell végezniük ennél a tevékenységnél, segíthet megerősíteni a középső rész körüli izmokat is.

6. Csökkenti az LDL (rossz) koleszterinszintet

Az LDL koleszterintet gyakran nevezik "rossz" koleszterinnek. Ha túl magasra emelkedik, növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Az aerob testmozgás, mint például a hullahoppozás, javíthatja a koleszterinszintet.

7. Növeli a motivációt az újbóli testmozgásra

A hullahopp karikázás egy szórakoztató sport tevékenység, ami nem jár nagyobb erőkifejtéssel, így sokan, - többek közt a hölgyek- nagyon kedvelik. A sikerélmény sem marad el, így ennek köszönhetően könnyen motivált maradhatsz a segítségével!

Amit a súlyokról és méretekről tudnod kell

Ezek a sport eszközök különböző méretekben és súlyokkal kaphatók, így a súlyozott hullahopp karika hatása egyénenként változhat. A hullahopp karika méretei márkánként eltérőek lehetnek. Az általunk forgalmazott modellt például 130 cm- nél kisebb derék mérettel használhatod. Állítható, így 24 elemből áll.

A hullahopp karika-szakértők azt javasolják, hogy olyan karikával kezdd, amely valahol a derekad és a mellkasod közepe között van, amikor a karika oldalirányban áll a földön.

Fontos, hogy olyan súlyt válassz, amelyet az edzés teljes időtartama alatt tartani tudsz!

Ha kezdő vagy, érdemes egy 1-2 kilós karikával kezdened!

Hogyan kell használni a súlyozott hullahopp karikát?

Mielőtt elkezdenéd a hullahopp karikázást, győződj meg róla, hogy megfelelő méretű és súlyú karikát használsz! Viselj testhezálló ruházatot, mivel a bő ruha beakadhat és összegabalyodhat a karikába!

Amikor először kezdesz neki, több időt tölthetsz a karikával a padlón, mint a derekad körül. Némi gyakorlásra lehet szükséged, hogy az időzítés megfelelő legyen, de minél tovább kitartasz, annál jobb leszel! A legfontosabb, hogy türelmes legyél, és ne add fel!

Íme, hogyan használd a súlyozott hullahopp karikát:

Kezdd úgy, hogy az egyik kezedben tartod a karikát, és állj úgy, hogy a lábadat egymás után tedd, az egyik lábad körülbelül 6-8 centivel a másik előtt! Ha az óramutató járásával megegyező irányban pörgeted a karikát, kezdd a bal lábaddal előre!

Ha még csak most kezded, először a karika nélkül érdemes gyakorolni a “hula” mozgást! Végezz a csípőddel egy kis előre-hátra mozgást, miközben a súlyodat kissé hintáztatod a sarkadról a lábujjadra, majd vissza a sarkadra. Addig csináld ezt, amíg meg nem barátkozol a mozdulattal.

Ezután helyezd a karikát a derekad köré úgy, hogy a karika hátsó része a hátad alsó részén, közvetlenül a csípőd felett legyen. A karika elejének kissé lefelé kell mutatnia.

Ezután forgasd meg a karikát, és próbáld meg elkapni az elülső csípőddel, miközben elkezdesz előre és hátra hintázni. A karika sebességét a csípőd ringatásának sebességével változtathatod.

Biztonságos a hullahopp karika?

A súlyozott hullahopp karika hatása jótékony lehet a testedre nézve. Használata viszonylag biztonságos, amíg olyan súlyt használsz, amely megfelel az erőnlétednek és a fittségi szintednek.

Kétség esetén jobb, ha könnyebb vagy súly nélküli karikát használsz! Ha fájdalmat érzel edzés közben, azonnal hagyd abba!

Ha még nem kezdtél el edzeni, vagy sérüléssel, esetleg krónikus egészségügyi problémával küzdesz, érdemes orvosoddal konzultálnod, mielőtt elkezdenéd a hullahopp karika edzést. Különösen fontos, hogy konzultálj az orvosoddal, ha hát- vagy csípő problémáid vannak!

Összességében a súlyozott hullahopp karika a népszerű gyerekjáték nehezebb, masszívabb változata. A hullahopp karikázás szórakoztató, kihívást jelentő és élénkítő módja lehet az aerob edzésnek, a kalóriaégetésnek, a zsírégetésnek és a törzs megerősítésének.

A súlyozott hullahopp karika hatása jótékony lehet, ha jól csinálod. Bár van tanulási nehézség benne, mégis megfizethető módja annak, hogy aktív maradj, és növeld a motivációdat, hogy gyakrabban mozogj. A legtöbb ember számára biztonságos, de ha hát- vagy csípőproblémáid, illetve egyéb egészségügyi problémáid vannak, érdemes előbb egyeztetned az orvosoddal!

Szívesen kipróbálnád ezt a szórakoztató edzésformát? Tudj meg többet súlyozott hullahopp karikánkról ide kattintva!